Evinize harika bir görünüm katmak için tercih edeceğiniz ev çiçekleri sadece estetik açıdan evinizin güzel görünmesini sağlamakla kalmayacak aynı zamanda da kendinizi daha huzurlu ve mutlu hissetmenizi sağlayacaklar. Bakımı kolay olanlardan zor olanlara kadar yer alan listede bu sayede yeşil yapraklı ev çiçekleri isimleri öğrenebileceğiniz gibi aynı zamanda da hangi çiçeklerin bakımlarının nasıl yapılacağını da öğrenebilirsiniz. Canlı ev çiçekleri her ev için görünümün değişmesine katkı sundukları gibi aynı zamanda da ev sakinlerinin kendilerini daha mutlu hissetmelerinin özel bir yöntemidir.
Evinizde bakabileceğiniz ev ve ofis çeşitleri çok fazla olması yüzünden kendi hoşunuza giden farklı türleri de deneyebilirsiniz. Böylece ev çiçeği bakımlarını ve çeşitlerini öğrendikçe zamanla evinizde adeta bir botanik bahçesi kurabilir, daha uzun vadede ise doğadan bir parçayı evinize getirebilirsiniz. Ev çiçek isimleri resimli olarak da sunulduğu için ev çiçekleri isimleri rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
Menekşe
Evde yetişen çiçekler arasında ilk sıralarda birbirinden güzel renk tonları ile menekşeler gelmektedir. Herkes tarafından sevimli ve narin görünüşleri ile sevilen menekşeler oldukça popülerdir. Ana vatanları Güney Afrika’dır ve bu yüzden halk arasında Afrika Menekşesi olarak da bilinmektedirler. Yeşil, tüylü ve kalın etli yapraklara sahip olmaktadırlar. Daha ince yapraklı türleri de olmasına karşılık bu türler dış ortamda yetişmeye daha çok elverişlidirler. Ev ortamında hem eve özel bir görünüm katması hem de kolay bakımı ile Afrika Menekşeleri tercih edilmelidir.
Evde menekşe bakımı için önemli noktaların başında ise ışık isteği gelmektedir. Menekşeler çiçek açmayı çok seven bitkilerdir ve eğer menekşeniz çiçek açmıyorsa bu durumda en büyük etmen yeteri kadar güneş ışığı almamasıdır. Fakat doğrudan güneş ışığından hoşlanmadığı için menekşenizi dolaylı olarak güneş ışığı alacak şekilde ayarlamanız gerekir. Doğrudan güneş almayan bir cam önü, menekşenizin sağlıklı çiçek açmasını sağlayacaktır. Diğer bir nokta ise menekşeler nemli toprakları severler. Toprakları kuruduğunda, bu durum menekşenin gelişimine engel olacaktır. Bu yüzden topraklarının nemli tutulmasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden sulama yaparken üstten değil de dranaj kısmının olduğu tabaktan sulama yapılması daha iyi olacaktır. Bu sayede menekşe, alt tabakada yer alan suyu ihtiyacı kadar kendisine alacaktır ve toprak da daha uzun süreli nemli kalacaktır. Düşük sıcaklıklara da çok fazla dayanıklı olmadığı için ideal sıcaklığı 21 – 26 olarak bilinmektedir. Eğer bu değerlerin üzerinde bulunursa vaktinden önce çiçek açacaktır ve bu durum da çiçek ve dallarının cılız olmasına neden olacaktır.
Orkide
Narin görünümü ile evde bakılan çiçekler arasında öne çıkan orkidenin bakımı da yine kendisi gibi hassas olmaktadır. Orkide görünüşüne göre görece dayanıklı bir bitki olmasına karşılık yanlış yöntemler, bitkinizin ölmesine neden olacaktır.
Orkide bakımı için öncelikle ışık oranına dikkat etmek gerekmektedir. Fazla güneşi sevmeyen orkide, doğrudan güneşe maruz kaldığında çiçeklerini hemen bozar fakat yeterince güneş ışığı almayan yerlerde de orkideniz çiçek açmayacaktır. Bu yüzden örneğin perde önü gibi alanlarda orkideye bakmak çok daha iyi olacaktır. Yarı filtrelenmiş olan güneş ışığı orkidenin ışık ihtiyacının karşılanmasına neden olacaktır.
Diğer bir önemli nokta da orkide her ne kadar tropikal bir bitki olsa da aşırı sıcakları sevmemektedir. Orkidenin sağlıklı bir yapıda olması için 18 ve 29 derece aralığında bulunması yararlı olacaktır. Bunun üstündeki ya da altındaki değerler orkidenin bozulmasına neden olabilmektedir. Özellikle yüksek sıcaklıklar uzun vadede bitkinize büyük zararlar verecektir. Nem konusunda da orkideler diğer çiçeklere göre daha fazla nemli ortamları sevmektedirler. Nem havada ne kadar bulunursa orkidelerin gelişimleri de o kadar hız kazanacaktır. Orkide için önemli bir nokta da sulama işlemidir. Alışılmış topraklı bir saksıya sahip olmayan orkidelerin sulamasını haftada bir kez yapmak yeterli olacaktır. Suyun oda sıcaklığında olması da oldukça önemlidir. Aşırı soğuk ya da sıcak su da orkidenizin yapısına zarar verebilecektir.
Bu noktalara dikkat ederek evde orkide bakımı yapabilirsiniz. Orkideler narin gövde yapıları ve son derece güzel çiçekleri ile evinizin havasını etkileyici bir şekilde değiştireceklerdir.
Kalanşo
Yazın pek çok evde yetiştirilen çiçek olarak bilinen kalanşo, canlı renkleri ile hem ev içini hem de balkon gibi alanları renklendirmektedir. Özel renkleri için tercih edilen kalanşo bakımı için önemli noktaların başında aylık olarak toprağına gübre katmak gelmektedir. Çiçeklerinin kuruması ile birlikte budama makası ile kuruyan çiçeklerin budanması gerekmektedir. Kalanşo tam bir yaz çiçeğidir ve bu yüzden sıcaklığı sever. Soğuk havalarda ya da iklimlerde yetişmesi pek olanaklı değildir. Sıcaklığı sevmesine rağmen uzun süreler doğrudan güneş ışığı altında kalması çiçeğin gelişimini etkileyecektir.
Toprak konusunda ise çiçeğinizin toprağını havalandırma yaptıktan sonra vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Özellikle yumurta kabukları da çok küçük şekilde ufalandıktan sonra protein bakımından kalanşoların gelişmesine olumlu etkiler yapmaktadırlar. Sulama konusunda ise haftada iki gün sulamanız yaz aylarında yeterli olacaktır. Daha fazla sulama ise yaprak ve çiçeklerinde çürümeye neden olabilmektedir.
Begonya
Evde bakılan çiçekler arasında canlı renkleri ve hoş kokuları ile çıkan begonyalar evinize hoş bir uyum sağlayacaktır. Begonya yaz aylarında açan bir çiçektir ve genelde kırmızı ağırlıkta olmak üzere sarı, pembe, turuncu gibi renklere de sahip olabilmektedir. Begonyalar küçük köklü çiçekler olduğu için saksılarının da çok büyük olmaması gerekmektedir. Begonyanız büyüdükçe saksı değişimi yapmak daha yararlı olacaktır. Suyu seven bitki olmasına karşılık begonyalar için sulama yaparken yapraklarını ıslatmamanıza dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yapraklarının nemli kalması çürümeye neden olmaktadır. Aynı şekilde aşırı şekilde sulama yapılması da bitkiye zarar verebilmektedir. Sulamanın mevsim koşullarına göre düzenli bir şekilde yapılması önemlidir. Doğrudan musluk suyu da kireç içerebileceği için kullanılmaması, suyu dinlendirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilmektedir. Kullandığınız saksının da drenaj delikleri içermesi suyun kökleri çürütmemesi için önemlidir.
Begonya için en önemli nokta ise doğrudan güneş ışığına bırakmamaktadır. Güneş ihtiyacı en az düzeydedir ve bu yüzden evinizde görece daha loş ortamlarda begonya bakımı yapabilirsiniz. Fakat çiçeklenme zamanında yine de 2 – 3 saat gibi aralıklar ile birlikte güneş ışığına maruz bırakmanız da oldukça hoşuna gidecektir. Aynı şekilde karanlık ortamlardan da hoşlanmamaktadır. Yaprak dökülmeleri çok fazla oluyorsa, bu durumda gerekli olan ışık değerlerini kontrol etmeniz iyi olacaktır.
Kış aylarında ise aşırı soğuklar çok büyük zararlar vereceği için 15 derecenin altında bakılmaması gerekir. Bu yüzden kış aylarında eğer evinizde değilseniz, çiçeğinizi bir tanıdığınıza soğuktan etkilenmemesi için verebilirsiniz.
Sardunya
Ev saksı çiçekleri arasında narin yapıları ile öne çıkan ve özellikle mutfak ile balkon arasında tercih edilen sardunya, kendisine özgü kokusu ve kolay bakımlı olması bakımından yaygın kullanıma sahiptir. Yaz aylarında, çok sıcak havalarda bile susuz kaldığında formunu bozmayarak yapısını koruyan sardunya evinizde bakacağınız özel çiçekler arasında yer almaktadır.
Evinizde sardunya bakmak için en önemli nokta ısı değerleridir. Sardunyalar soğuk havalardan hoşlanmazlar ve 7 derecenin altında yaşamazlar. Bu yüzden soğuk havalarda kendisini dışarıda bırakmamak oldukça önemlidir. İdeal yüksek ısı değeri ise 15 derece civarındadır ancak yazın aşırı sıcaklarına da dayanıklılık göstermektedir.
Sardunyalar için doğrudan güneş ışığı görmemelerine dikkat edilmelidir. Fakat güneş ışığını seven bir yapıları bulunmaktadır. Özellikle hafif gölgeli alanlar çiçeklenme dönemlerinde oldukça hoşlarına gidecektir. Çiçek için en önemli nokta ise nemdir. Nemin düşük olması yüzünden çiçeklenmeyi yeteri kadar yapamayacaktır. Bu yüzden sulamaya dikkat edilmelidir. Sulama için en büyük etmen suyun toprağa eşit şekilde dağılmasıdır. Başka bir deyişle saksıya su koyarken tek bir açıdan su koymamaya dikkat ediniz. Suyu dolaştırarak, tüm toprağın eşit şekilde dağılmasına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle sıcak havalarda, günlük olarak sulama yapılmasından sardunya hoşlanacaktır. Bunun için de sabah saatlerini tercih etmeniz toprağın suyu çekmesi için gerekli olan vakti tanıyacaktır. Kökleri oldukça hassas olduğu için de çeşme suyu yerine dinlenmiş suyu tercih etmeniz daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
Barış Çiçeği
Zarif beyaz çiçekleri ile öne çıkan barış çiçeği sadelikten hoşlananlar için oldukça iyi bir tercihtir. Ev ortamlarını sever ve ortama rahatlıkla uyum sağlamaktadır. Mevsim geçişlerinden de hoşlanan bitki daha çok sıcak ortamları sevmektedir. Evinizde rahatça bakabileceğiniz özellikler taşımaktadır.
Ev ortamında rahatlıkla yetişmesine karşılık oldukça hassas bir çiçektir. Bu yüzden gerekli bakımlarının doğru şekilde yapılması önemlidir. Barış çiçeğinin hava temizleyici etkisi ortamın yumuşamasına ve daha güzel bir kokuya sahip olunmasına neden olur. Çiçek hastalıklarına karşı da dayanıklı olan çiçek, bu yüzden daha uzun ömürlü olarak bakılabilmektedir.
Doğrudan güneş ışığında bırakmayarak bakabileceğiniz barış çiçeği için direkt güneş ışığı zararlı olabilmektedir. Güneş ışığının filtrelenerek kendisine ulaşmasını seven barış çiçeği için pencere kenarlarını ya da yakınlarını seçebilirsiniz. Uygun sıcaklık ortamı ise 10 ve 28 derecedir. Yaz aylarında, çok sıcak olduğunda ise yine yapısını koruyarak herhangi bir bozulma göstermese de yapraklarında sarkma olabilmektedir. Bu yüzden yazları daha gölgeli alanları tercih edebilirsiniz. Çiçek açması ise ilkbahar ve sonbahar aylarında olmaktadır. Çiçek açması için bahar aylarında güneşe ihtiyaç duyduğu için bu dönemler için düzenli olarak güneş ışığı almasına dikkat etmelisiniz. Sulama yapmak için ise toprağının kuru olmasını beklememelisiniz. Toprağı nemini kaybetmeden yapacağınız sulama, ihtiyacını en iyi şekilde giderecektir. Kökleri hassas olduğu için de doğrudan musluk suyu kullanmak yerine dinlendirilmiş su kullanmanız çok daha iyi olacaktır. Eğer imkân bulunuyorsa, yağmur suyunun biriktirilerek kullanılması barış çiçeğinin çok hoşuna gidecek ve çok daha sağlıklı bir gelişim göstermesine neden olacaktır.
Küpe Çiçeği
Bir tür küpeyi andırdığı için küpe çiçeği olarak bilinen bu özel çiçek, farklı çiçekleri ev ortamında sevenler için idealdir. Özellikle evinizde mutfakta ve balkonda çok şık duracak olan küpe çiçeğinin bazı türlerinin boyu 15 metreye kadar çıkabilmektedir. Narin yaprakları ile öne çıkan küpe çiçeği, yıllık bir bitkidir ve çiçekleri dallarından aşağıya doğru sarkmaktadır. Genelde çiçekleri kırmızı, mor, beyaz ve pembe gibi renklerde görülmektedir. Tek bir renk olmayıp genelde çiçekler iki rengin farklı tonlarını bir arada bulundururlar.
Yaşları arttıkça küpe çiçeklerinin soğuğa dayanıklı olma kapasiteleri de artmaktadır. Fakat yeni ve genç küpe çiçekleri için dikkat edilmesi gereken en düşük sıcaklık 10 derecedir. Bu yüzden kış aylarında, eğer balkonunuzda bu çiçeğe bakıyorsanız, mutlaka evin içine almanız gerekmektedir.
Küpe çiçeği kolayca çiçeklerini döken bir bitki değildir. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kaldığı durumlarda çiçeklerini dökmektedir. Bunun sebebi ise toprağında oluşan ısı değişimidir. Bitkinin köküne zarar veren doğrudan güneş ışığı çiçeklerin dökülmesine neden olur. Toprağı önemli olduğu için tuttuğunuz saksının da su iletkenliğine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. İyi drenaj yapısına sahip olan saksıları kullanmanız daha iyi olacaktır. Toprağın tamamen kurumaması, nemli olması önemli olsa da tamamen ıslak olması da çiçeğin gelişimine zarar verecektir. Toprak özellikleri için ise havalandırma yapılmış ve taze tutulan toprakları tercih edebilirsiniz. Saksı değişimini de bu bakımdan sıklıkla seven bir çiçek olan küpe çiçeği böylece gelişimini daha fazla yapacaktır.
Guzmanya
Evde yetiştirilen çiçekler arasında uzun süre bozulmaması ve dayanıklı olması ile tercih edilen guzmanya çiçeği, süs bitkileri arasında da sıkça tercih edilmektedir. Bu bakımdan eğer kendiniz bu çiçeği tercih etmediyseniz, size bir başkasından hediye olarak gelmesi de büyük bir ihtimaldir. Guzmanya için önemli bir nokta, toprak şartlarına çok sıkı bağlı olmasıdır. Bu yüzden satın ya da hediye aldığınız guzmanyanın toprağını değiştirmek için acele etmemeniz gerekir. Guzmanya için bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta da diğer çiçeklerden çiçek açma süreci ile farklılık göstermesidir. Çiçek açması ile birlikte ölüm süreci de başlamaktadır. Bu yüzden çiçek açma döneminde alt kısımdan yeni fideler ortaya çıkar. Bitkinin tüm hayati şartları bu yeni fideler üzerinde kümelenir. Bu yüzden çiçek açması ile birlikte yeni fideye özen gösterilmesi gerekmektedir.
Guzmanyaya evde baktığınızda ortamının serin ve nemli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu bakımdan orkidelerin bakımı ile benzerlik göstermektedir. Doğrudan güneşi sevmemesine rağmen kış aylarında güneşin ısısı düşük olduğu için doğrudan güneş alması kış aylarını daha sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır. Havalandırmayı da sevdiği için sıklıkla pencerenizin önünde bırakabilirsiniz, özellikle geceleri serin bir ortamı sevdiği için gece olmasından dolayı güneş ışığı da almayacağı için pencereyi açarak çiçeğinizi oraya bırakabilirsiniz.
Sulama için ise tek bir seferde suyu boşaltmak yerine kısım kısım, toprağın eşit bir şekilde nemlenecek şekilde sulama yapmaya özen göstermeniz guzmanyanın daha iyi beslenmesini sağlayacaktır. Sulama sırasında aynı zamanda çiçek kısmı değil, yaprak aralarına da su koymanız guzmanyanın çok hoşuna gidecek ve daha sağlıklı olmasına neden olacaktır.
Kamkat
Ev balkon çiçekleri arasında özel görünümü ve verdiği meyveler ile öne çıkan kamkat ya da kamkuat evde çiçek yetiştirme açısından oldukça özel bir bitkidir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kamkat, sadece görünümü ile birlikte değil aynı zamanda nadir bulunan bir meyveye de sahip olduğu için evinizde bakmaktan haz duyacağınız bir bitkidir. Temelde ağaç olması itibariyle de evinize farklı bir hava katacak olan kamkat ağacının meyvesi de sindirim sisteminize destek verir ve C vitamini bakımından da zengindir.
Kamkat bakımı için öncelikle torflu ve vitamin bazlı toprak tercih ediniz. Saksı boyutunu da yine bitkinin boyuna göre ayarlamanız gerekmektedir. Bir saksıda sadece bir adet kamkat yetişebilmektedir. Fidan dikimini normal koşullara göre yaptıktan sonra ilk dikim sonrasında üçer gün arayla sulama yapınız. Eğer çok sıcak bir havada dikim yapmışsanız su miktarını arttırabilirsiniz. Kamkatın ideal ısı değerleri ise ortalama sıcaklıklardır. Çok soğuk ve çok sıcak havalardan hoşlanmaz. Doğrudan güneş ışığını da sevmez ancak gelişimi için belirli aralıklar ile güneş ışığını gün içinde alması önemlidir. Rüzgâr ya da benzeri hava akımlarına da duyarlı olduğu için fan ya da klima gibi eşyalar önünden uzak tutmalısınız.
buca çiçek tasarım evi olarak yukarıda verdiğimiz bilgiler tavsiye amaçlıdır.